Kunstwerk Vilvoorde

Kunstwerk Vilvoorde stond er op de affiche toen Demeu zijn kunstwerken tentoonstelde te Vilvoorde. Als een van de betere kon Demeu in zijn carrière als artistiek schilder en beeldhouwer, zijn gedachten en fantasieën omzetten tot een echt kunstwerk. Dat resulteerde al snel tot een eigen stijl en vormgeving die vandaag nog steeds heel kenmerkend is. In veel van zijn schilderijen komen sommige patronen en kleurschakeringen steeds terug als een vurig samenspel van kleuren en tinten.
Ook in zijn beelden komen veelal onderdelen en vormen terug die gebaseerd zijn op het menselijk lichaam, doch zonder veel detail te tonen waardoor er veel ruimte blijft voor een persoonlijke interpretatie.

In zijn meer dan 3 decennia durende loopbaan als kunstschilder produceerde Demeu honderden kunstwerken. Veel daarvan vonden, tijdens de talrijke exposities in het binnen- en buitenland, een weg naar kunstminnende kopers. Deze wisten als geen andere zijn specifieke en tijdloze stijl heel goed te smaken. Maar heel zelden wordt er een werk van Demeu te koop aangeboden. Dat toont aan dat de eigenaars zijn werken koesteren en er niet op uitgekeken geraken.

Schilderijen

Tijdens de expositie Kunstwerk Vilvoorde sprongen zijn schilderwerken al snel in het oog, als ze nu op doek of op hout uitgevoerd waren, steeds kan je een aantal stijlkenmerken herkennen. Het kleurgebruik, de schaduwen, de verfdikte, de diepte effecten, noem maar op, na een aantal jaren had Demeu deze technieken heel goed onder de knie en kon zo menig schilderwerk tot een echt kunstwerk laten uitkomen.

Beelden

Gedurende een aantal opeenvolgende jaren richtte hij zich vooral op het produceren van beelden. Vooral met zijn terracotta beelden had hij veel succes. Het schilderen kwam dan deels op een laag pitje te staan, zodat hij zich 100% kon concentreren op de vormgeving en construeren van zijn beelden.
Naast het gebruik van terracotta voor zijn beelden, had hij ook interesse in maken van constructies in cortenstaal. Van kleine beelden tot constructies van meer dan 3 meter hoog. Deze moderne beelden komen vooral buiten in een sierlijke tuin heel mooi tot hun recht.
Cortenstaal is een metaallegering die bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De werken in cortenstaal worden niet behandeld, dit zorgt dat zijn een mooie natuurlijke corrosie laag krijgen die ze die typerende roestkleurige patina doet geven. Deze corrosielaag beschermt het materiaal tegen verder verweer.

Exposities

Natuurlijk kon Geo Demeu deze vele werken niet alleen voor zichzelf houden. Hij wou iedereen er laten kennis mee maken, dit resulteerde in heel wat exposities. Gedurende Kunstwerk Vilvoorde, in veel kunstgalerijen en tot over de landsgrenzen heen was hij een graag geziene gast. Soms waren zijn tentoonstelling uitsluitend gewijd aan zijn eigen kunstwerken maar geregeld exposeerde hij ook samen met andere collega’s kunstenaars. Het hoogtepunt was ongetwijfeld zijn aanwezigheid op een exposities in New York in 1984, tijdens Art Expo in het Colosseum. Dit was toen in samenwerking met de Oostendse Galerij JL.

Maar naast New York waren zijn kunstwerken ook te zien in:
Berchem, Brugge, Brussel, Gistel, La Louviere, Lommel, Oostende, Oudenburg, Puurs, Roeselare, Roksem, Vilvoorde,..

Schilderijen

Meer voorbeelden van schilderijen van de Demeu op pagina Schilderijen

Beelden

Demeu maakte voor zijn beelden vooral gebruik van terracotta. Bekijk een aantal voorbeelden op pagina Beelden

Exposities

Demeu deed regelmatig exposities met zijn kunstwerken.

Vilvoorde is een stad in de Belgische provincie Vlaams-Brabant direct ten noorden van Brussel. De stad telt meer dan 43.000 inwoners (2016). Vilvoorde ligt aan de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde en was traditioneel een industriestad. De gemeente wordt gerekend tot de streek Brabantse Kouters. Vilvoorde is vergroeid met de Brusselse agglomeratie en is aldus een typevoorbeeld van een voorstad.